Reportages

OilQuick voor wielladers wint populariteit

OilQuick voor wielladers wint populariteit

Het snel wisselen van hydraulische uitrustingsstukken voor graafmachines begint al heel normaal te worden in Nederland. Vooral in de sloopbranche zien we volop volhydraulische snelwisselsystemen. Maar ook in de wegenbouw, recycling en andere branches worden deze snelwisselsystemen steeds meer toegepast.

Al sinds 1989 bouwt Oilquick volhydraulische snelwisselsystemen voor graafmachines. Sinds 1996 zijn door ook de wielladers bijgekomen. In de loop der jaren zijn de toepassingsgebieden uitgebreid met snelwissels voor vorkheftrucks, overslagmachines en railkranen. Maar Oilquick levert ook klantspecifieke oplossingen zoals snelwissels voor lepelstelen en gieken.
De ontwikkeling van de OQL, de volhydraulische snelwissel van Oilquick voor wielladers, is op gang gekomen door de vraag van papierfabriek Stena Returpapper in het Zweedse Hudiksvall. Zij zetten destijds een Volvo L50 wiellader in waarbij twee- tot vijfmaal per dag gewisseld werd tussen bak en hydraulische balenklem. Toen Oilquick de eerste OQL geïnstalleerd had, werd er zelfs zeven tot vijftienmaal per uur gewisseld. Hieruit blijkt duidelijk hoe waardevol dit systeem ingezet kan worden.

Demarec specialist

Jason Sanders, Commercial Manager Demarec: “Sinds 2014 is Demarec dealer in Nederland van OilQuick en we hebben ons vanaf toen echt gespecialiseerd in zowel de advisering over automatische snelwisselsystemen, bijvoorbeeld in relatie tot het machinepark en de specifieke wensen en eisen van de klanten, maar zeker ook in de technisch meest optimale opbouw van de systemen op machines en uitrustingsstukken. We zien de laatste tijd een duidelijke toename in de vraag naar OilQuick op de wielladers”.

Overtuigd

Het in Bergambacht gevestigde A. Molenaar B.V. is aannemer in de GWW-sector. Met ruim 30 medewerkers voert het bedrijf veel riolerings-, straat- en grondwerk uit voor diverse opdrachtgevers. Sinds 2014 behoort ook de zandhandel langs de Lek tot Molenaar. Binnen het bedrijf worden vooral Hitachi machines ingezet. Op haar zandoverslag langs de Lek zet men een Hitachi ZW220-5 wiellader in die voorzien is van Oilquick nadat eigenaar René Molenaar advies had ingewonnen bij Hitachi vertegenwoordiger Kees van Vliet en de specialisten van Demarec. 

Tijdwinst

De 18 tons wiellader beschikt over OQL, omdat er meermaals per dag gewisseld wordt tussen een hoogkiepbak, betonmengbak, rolbezem en palletvorken. Hierdoor kunnen we snel wisselen en hoeft er op deze locatie maar één wiellader ingezet te worden. Op deze manier verdient de inzet van OilQuick zichzelf terug”, aldus Molenaar. De tijdwinst van het automatisch wisselen is natuurlijk enorm ten opzichte van het wisselen met slangen. Molenaar heeft de Hitachi uitgerust met een hoogkiepbak, zodat er ook eenvoudige hoge kippers kunnen worden beladen, zonder dat er een grotere wiellader voor moet worden ingezet. 

Brede range 

Oilquick beschikt over een brede range aan snelwissels voor wielladers. Het systeem is leverbaar in vijf types en reikt van 5 tot 33 ton machinegewicht. De basis van het snelwisselsysteem is de Zweedse Lundberg-snelwissel, in de volksmond ook wel de ‘Volvo-snelwissel’ genoemd. Het systeem is geschikt tot wel zes hydraulische aansluitingen die automatisch kunnen worden gekoppeld. Tevens is het mogelijk om ook een elektrische aansluiting te realiseren.
De snelwissels zijn voorzien van geharde conische assen, waardoor speling tot een minimum wordt gereduceerd. De borgpennen zijn voorzien van verwisselbare stalen bussen. Deze kunnen bij speling vervangen worden. De hydraulische en elektrische koppelingen hangen in de snelwissel. Tijdens het vergrendelingsproces worden deze in dezelfde horizontale richting gekoppeld. Heeft een machine een niet-hydraulisch uitrustingsstuk er aanhangen, zoals een gewone laadbak, dan zijn de hydraulische koppelingen afgesloten met een klepje. Tijdens het koppelingsproces wordt deze opengeduwd. De koppelingen op het uitrustingsstuk zijn voorzien van een afdekplaatje waardoor ze van bovenaf beschermd zijn tegen vuil. Ook zijn ze flexibel opgehangen en is het blok met koppelingen onder veerdruk bevestigd. Hierdoor is een goede connectie aan feit. Indien nodig zijn de hydraulische koppelingen eenvoudig en snel te vervangen of worden voorzien van nieuwe afdichtingen.

Altijd de juiste tool

Molenaar wisselt vaak tussen hoogkiepbak, betonmengbak en rolbezem, maar denk ook aan de inzet van hydraulische palletvorken, bakken met een hydraulische klem, houtgrijper, klembak en trechterbak. Bij machines die voorzien zijn van een volhydraulische snelwissel, wisselt de machinist veel vaker naar de juiste tool. 
Net als bij de Oilquick-snelwisselsystemen voor graafmachines geldt ook hier, dat het systeem zich relatief snel terugverdient doordat de machinist veel vaker wisselt en altijd het juiste uitrustingsstuk gebruikt. Waardoor onnodige slijtage door verkeerd gebruik van uitrustingsstukken geminimaliseerd wordt Daarnaast is het ook nog een stuk veiliger, omdat de machinist niet meer hoeft uit te stappen.