Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Bauma 2022: Mecalac lanceert drie volledig elektrische machines

Bauma 2022: Mecalac lanceert drie volledig elektrische machines

Als eerste fabrikant die een volledig assortiment middelgrote producten heeft ontwikkeld, bestaande uit de 11-tons e12 graafmachine, de 1000 liter es1000 zwenklader, de 6-tons ed6 dumper en de on-site krachtige batterijoplaadoplossing M-Power, revolutioneert Mecalac stedelijke bouwplaatsen en effent definitief de weg voor intelligente, schone en stille bouwplaatsen.

Klimaatverandering en de daaruit voortvloeiende noodzaak om de CO2-uitstoot te verminderen, zijn een grote mondiale uitdaging van de 21e eeuw geworden. De afgelopen jaren hebben veel fabrikanten van bouwmachines elektrische producten gepresenteerd om de CO2-uitstoot te beperken. Deze alternatieven geven echter slechts een zeer gedeeltelijk antwoord:
- Het aanbod is momenteel beperkt tot kleine machines (bijv. minigraafmachines van 1,5 ton) die meestal alleen grotere dieselaangedreven machines ondersteunen. Er wordt nog niet voorzien in de behoefte aan middelgrote machines op stedelijke bouwplaatsen.
- Met een zeer beperkte autonomie (meestal tussen 1,5 uur en 4 uur), laten ze geen volledige dag werken op de werf toe tussen twee oplaadbeurten van de batterij.
- Bedrijven en machinisten zijn gewend aan door verbranding aangedreven machines, waardoor de overstap naar elektrische voertuigen niet naadloos gaat. Na dat te hebben opgemerkt, heeft Mecalac een groot R&D-programma uitgevoerd, dat nu leidt tot de lancering van een volledig emissievrij ecosysteem voor stedelijke werklocaties.

Drie machines voor drie functies

Het revolutionaire nieuwe assortiment elektrische producten van Mecalac omvat een graafmachine, een zwenklader en een terreindumper. Met deze producten kunnen alle grondverzetwerkzaamheden (graven, laden en transporteren) nu worden uitgevoerd met emissievrije machines op een schaal die nog nooit eerder is bereikt.

De juiste maat voor het stedelijke werk

Het huidige marktaanbod van ‘mini’ elektrische machines kan stedelijke bouwklussen niet alleen uitvoeren, ze zijn simpelweg te klein. De uitdaging voor Mecalac was dan ook om als eerste fabrikant een volledig assortiment middelgrote producten te ontwikkelen, bestaande uit de 11-tons e12 graafmachine, de 1000-liter es1000 zwenklader en de 6-tons ed6 dumper, waarvoor nog geen andere fabrikant heeft een oplossing hebben kunnen bieden.

Efficient energieverbruik

De belangrijkste reden voor het ontbreken van middelgrote elektrische machines op de markt is de optimalisatie van het energiebeheer om voldoende autonomie te garanderen. Om deze uitdaging het hoofd te bieden, heeft Mecalac een technologische doorbraak bereikt op het gebied van het hydraulische distributiesysteem, evenals op het energiebeheer van hulpsystemen (bijv. verwarming en airconditioning) om het energieverbruik drastisch te verminderen zonder afbreuk te doen aan de autonomie en prestaties.

Nieuwe technieken vragen om nieuwe gewoontes

De manier van rijden die machinisten al tientallen jaren achter het stuur van verbrandingsmotormachines hebben uitgeoefend, is niet altijd compatibel met het optimaliseren van de batterijprestaties. Wanneer bijvoorbeeld het gaspedaal wordt ingedrukt, is alle kracht van een elektrische machine onmiddellijk, in tegenstelling tot machines met een verbrandingsmotor. Mecalac heeft daarom de mens-machine-interface zo geconfigureerd dat deze optimaal reageert om de autonomie te behouden en een coherent gedrag te garanderen. Mecalac verwarmt en koelt haar accupakketten, zodat ze een constante temperatuur hebben van 16 tot 20 graden Celsius. 
Tevens claimt Mecalac dat door deze aanpak de accu’s na 8 jaar nog een capaciteit van 80% hebben.

Een revolutionaire aanpak voor het opladen van accu’s op de werkplek

M-Power is een mobiele high power supply oplossing. Met zijn opslagcapaciteit van 300 kWh vervangt hij ‘traditionele’ dieselgeneratoren door overal een oplossing voor het opladen van batterijen te bieden. Het elektrische ecosysteem van Mecalac is een gamechanger die een drastische vermindering van de CO2-uitstoot op bouwplaatsen mogelijk maakt. Zo besparen drie Mecalac zero-emission machines die samenwerken op dezelfde stedelijke werkplek gemiddeld 64 ton CO2 die hun verbrandingsmotoren over een jaar zouden hebben uitgestoten!
Bovendien is het emissievrije aanbod van Mecalac ook een antwoord op het beperken van geluidsoverlast en biedt het nu nieuwe capaciteiten om binnen te werken. De nieuwe ‘e-reeks’ van Mecalac en de oplossing voor het opladen van batterijen op locatie maken de weg vrij voor slimme, schone en stille werkplekken.
De e12 is inmiddels al in productie, de es1000 en ed6 komen op relatief korte termijn leverbaar. 

Importeur voor de Benelux: Ahlmann Nederland

 

Voor meer informatie: Mecalac