Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Volvo FH met zwaarste opvouwbare autolaadkraan van Europa

Volvo FH met zwaarste opvouwbare autolaadkraan van Europa

Van Hooft Transport heeft een unieke Volvo FH 500 bakwagen/trekker in de vloot. De truck is voorzien van een 225 tonmeter Erkin autolaadkraan: de zwaarste opvouwbare autolaadkraan van Europa, waarmee Van Hooft Transport ook de zwaarste hijsklussen zelfstandig op locatie kan uitvoeren. De truck is in nauwe samenwerking met Volvo Trucks Nederland en Volvo Trucks-dealer Harbers Trucks samengesteld.

Van Hooft Transport uit Hoevelaken is gespecialiseerd in het vervoeren van zware objecten en high-tech apparatuur. “We hebben veel klanten in de energiesector”, zegt Maarten Bos, operationeel directeur van Van Hooft Transport. “We vervoeren en plaatsen bijvoorbeeld transformatorstations voor netbeheerders. Deze stations worden steeds zwaarder en vandaar onze keuze voor een 225 tonmeter Erkin autolaadkraan: de zwaarste autolaadkraan van Europa die nog opvouwbaar is achter de cabine zodat er laadruimte overblijft. Vervolgens hebben we een truck gezocht die daarvoor geschikt is.

 Multifunctioneel voertuig

Van Hooft Transport koos voor een Volvo FH 500 10x4. “We zochten een truck met een goede stabiliteit en veel laadvermogen die toch zo compact mogelijk is. Ook wilden we per se een af fabriek oplossing. Deze Volvo FH biedt dat allemaal en is echt een multifunctioneel voertuig. De truck is inzetbaar als korte bakwagen, lange bakwagen en, dankzij de demontabele koppelschotel, als trekker met oplegger. Met deze truck plaatsen we namelijk ook zware machines in bedrijfshallen en door de verschillende varianten hebben we een oplossing voor alle werkzaamheden. We komen zeer geregeld op krappe locaties in woonwijken en bedrijfshallen waar de ruimte om te manoeuvreren beperkt is. Daarvoor is de korte bakwagen met een laadvloer van 4,5 meter ideaal. Als we bijvoorbeeld 20 ft containers of meerdere transformatorstations moeten meenemen, kiezen we voor de lange bakwagen met een laadvloer van 6,20 meter of de trekker-oplegger.

 Ongeëvenaarde hijskracht, zeer comfortabel in gebruik

De Volvo FH Globetrotter van Van Hooft Transport is uniek in zijn soort. De truck is in nauwe samenwerking met Volvo Trucks Nederland, dealer Harbers Trucks en opbouwer CCH uit Halsteren samengesteld. “Dit was een nog niet bestaande configuratie en dankzij de goede begeleiding hebben we een voertuig gekregen dat aan ons volledige wensenpakket voldoet. Er is echt maatwerk geleverd. Op advies van de verkoper hebben we gekozen voor een TAG XL-asconfiguratie, waarbij de achterste af fabriek widespread is gezet. Dit levert 2 ton extra laadvermogen op en daardoor heeft deze truck een GVW van 49 ton. Ook hebben we het advies opgevolgd om te kiezen voor Volvo Dynamic Steering en de I-Shift-versnellingsbak met kruipversnellingen, zodat we op lage snelheid kunnen manoeuvreren. Inmiddels rijden we een paar maanden met de Volvo FH en de chauffeur is zeer tevreden. Het is een bijzonder veelzijdig inzetbaar voertuig met ongeëvenaarde hijskracht die zeer comfortabel is in gebruik. Dankzij Volvo Dynamic Steering stuurt deze truck ook met zware lading ontzettend licht. Verder is de truck voorzien van alle veiligheidssystemen van Volvo Trucks. We zijn zo tevreden dat we inmiddels een exacte kopie van dit voertuig hebben besteld.

Emissieloos laden en lossen

De imposante Erkin World Power ER-225.000 A8+6 autolaadkraan is uitgevoerd met fly-jib en lier. Dat resulteert in een hijsbereik van 33 meter. De autolaadkraan, die is opgebouwd door CCH uit Halsteren, wordt volledig elektrisch aangedreven. “Opdrachtgevers vragen steeds vaker wat wij doen om onze emissies te reduceren”, zegt Van Hooft. “Elektrisch laden en lossen is daarvoor een mooie oplossing. Ander voordeel is dat de truck niet hoeft te draaien als we de autolaadkraan gebruiken. Als we bijvoorbeeld een machine plaatsen in een bedrijfshal, scheelt dat uitstoot en kunnen onze mensen in veel rustiger omstandigheden werken. Ook het rijden doen we zo schoon mogelijk. Deze truck rijdt op biodiesel HVO, waarmee we tot 90% besparen op CO2-uitstoot.

 Over Van Hooft Transport

Van Hooft Transport is opgericht in 1967 en richt zich voornamelijk op het vervoeren en plaatsen van zware objecten met een specialisatie in de energiebranche. Van Hooft Transport heeft twintig trucks in de vloot, waarvan nu vier Volvo-trucks. “Ons wagenpark bestaat voornamelijk uit voertuigen met autolaadkranen van 33 tot 225 tonmeter en enkele trekker/oplegger combinaties. Onze werkzaamheden voeren wij hoofdzakelijk uit in Nederland, België en Duitsland al gaan we ook regelmatig verder weg naar Zwitserland, Finland en Zweden.

 

Voor meer informatie: Volvo Trucks