Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

TKD 2023: Veldhuizen en Veldhuizen Trucks

TKD 2023: Veldhuizen en Veldhuizen Trucks

Tijdens de komende TKD van 8 tot en met 10 juni in Almere zijn Veldhuizen en Veldhuizen Trucks te vinden op stand 152. Een stand met veel nieuws, maar het grootste nieuws zal toch wel een elektrisch aangedreven vijfassige kipper zijn.

In het kleinere segment toont Veldhuizen een 3,5 tons tandemdieplader, een product dat Veldhuizen al 30 jaar bouwt. Door de komst van elektrische machines is het zwaartepunt van de machines verder naar achteren komen te loggen. Om een stabiel rijgedrag te houden is het asstel naar achteren geplaatst en de laadvloer verlengt. Om het laadvermogen te behouden is de asconstructie geoptimaliseerd. Bijkomend voordeel is dat de remkabels hoger gemonteerd worden zodat ze minder snel achter obstakels blijven hangen.

Semidieplader light

Om met het rijbewijs B+E een voertuig met een maximaal laadvermogen te krijgen ontwikkelde Veldhuizen een nieuw chassis van Domex-staal. Door de assen van buisprofielen te maken en lichtgewicht remtrommels te monteren in combinatie met zelfdragende aluminium vloerprofielen is het eigen gewicht van deze oplegger met 30% verminderd.
Hierdoor daalt het brandstofverbruik en neemt het laadvermogen met 600 kg toe. De oplegger heeft een laadvloerlengte van 8,5 meter en is vooral bedoelt voor het transport van hoogwerkers, bouw-, tuin- en parkmachines. 
Met een B+E rijbewijs dat na 19 januari 2013 is afgegeven is het netto laadvermogen 4.000 kg.

10x3 X-Treme light

Afgelopen jaar ontwikkelde Veldhuizen Trucks een vijfasser met een maximaal laadvermogen: de 10x3 X-Treme Light. Hierbij wordt een 8x2 chassis voorzien van een 11,5 tons aangedreven stuuras. Afhankelijk van de gekozen opbouw bedraagt het maximaal netto laadvermogen 34,5 ton. Voor een efficiënt brandstofverbruik is de derde as hef- en uitschakelbaar uitgevoerd. Zo wordt er leeg als 6x2 gereden en geladen als 10x4.

Volvo FH 10x4

Na de Volvo FMX 10x4 introduceerde Veldhuizen Trucks vorige maand de FH 10x4. Door de compact gemonteerde uitlaat tussen de eerste en tweede vooras, is de wielbasis 40 cm korter dan in het bestaande ontwerp. Hierdoor is het laadvermogen 500 kg hoger, de kipstabiliteit verbeterd en de draaicirkel 1,5 meter korter.

Scania Quadro met uitschakelbare as

Het Quadro-concept is een succesvol concept wat het laadvermogen van een vijfasser combineert met de lengte van een vierasser. Sinds de introductie van het concept in 2020 zijn er inmiddels meer dan 70 Quadro’s verkocht van de merken DAF, MAN, Mercedes-Benz, Scania en Volvo. Nieuw is de Quadro met hefbare en uitschakelbare achteras. De achteras met dubbele montage zorgt voor meer stabiliteit bij het kippen en een lager brandstofverbruik als deze leeg rijdt.

Wereldprimeur

Als eerste fabrikant ter wereld introduceert Veldhuizen trucks een elektrisch aangedreven 49 tons vijfasser. Als basis is gekozen voor de Mercedes-Benz eActros met vier zware accupakketten. Het tweede, derde en vierde accupakket worden van het chassis verwijderd en worden op een speciale steun achter de cabine geplaatst. Op de vrijgekomen plaats aan het chassis worden twee 10 tons hefbare stuurassen gemonteerd.
Op het chassis wordt een 21 kuubs Hyva geïsoleerde asfaltkipper geplaatst. Bij een totaalgewicht van 49 ton, blijft er een laadvermogen over van 30 ton. 
De actieradius bij snelwegwerk is circa 280 pk, bij gebruik op lokale wegen zelfs tot 400 km.
Veldhuizen Trucks heeft tien elektrische trucks op voorraad, die ook te huur zijn.

 

Voor meer informatie: Veldhuizen