Reportages

Hyundai breidt nieuwe lijn mobiele graafmachines uit naar beneden

Hyundai breidt nieuwe lijn mobiele graafmachines uit naar beneden

Eind mei werd de internationale pers door HD Hyundai Construction Equipment Europe uitgenodigd op het Europese hoofdkantoor in het Belgische Tessenderlo. Ondanks dat de Bauma 2022 in München ‘onlangs’ voorbij is toonde HD Hyundai een drietal nieuwe graafmachines in het compacte segment.

Al vele jaren heeft Hyundai een 5- à 6-tons rups- en mobiele midigraver in het programma, de Robex55. Vooral de mobiele versie, de R55W-9A, is populair in Europa. Zowel de rups- als de mobiele versie zijn geüpdatet van de Robex-serie naar de nieuwe HX/HW-serie. Beide machines worden dan ook nu aangedreven door een eigen Hyundai 2,4 liter Stage 5 motor met een vermogen van 48,5 kW (66 pk) en levert een koppen van 248 Nm. Het open-centre hydraulisch systeem van Bosch-Rexroth met een Parker ventielenblok en een Eaton zwenkmotor hebben inmiddels zich in deze machine bewezen. 

Aangepast aan de eisen van de gebruiker

Hyundai heeft de HW65A/HX65A flink onderhanden genomen. De machinist beschikt over een moderne cabine met standaard een camera aan de achterzijde, waarvan het beeld is te zien op het 7 inch touchscreen. Een 360 graden camera behoort tot de optie. Beide joysticks zijn voorzien van proportionele bediening van de extra functies. Een hoge drukfunctie is standaard, een lage drukfunctie als optie af fabriek leverbaar. Op het touchscreen kunnen ook de werkdrukken en -liters van de extra functies worden ingesteld. Met een druk op de linkerjoystick kan de machinist de pendelas vergrendelen onder het werken, zonder dat hij de rem indrukt of dat hij de schakelaar naast zich omzet. De vernieuwde zwenkmotor beschikt over een hoger koppel en een hogere zwenksnelheid. 
In de nieuw ontworpen cabine heeft de machinist meer ruimte en beter zicht. Het comfort wordt verhoogd door de verstelbare en verwarmbare stoel. Een verbeterd aircosysteem zorgt voor koeling tijdens warme dagen. 

Verstelgiek

De HW65A is nu af-fabriek leverbaar met enkele of dubbele montage-banden. Bij dubbele montage staat de machine aanzienlijk stabieler. Net als zijn voorganger de R55W-9A, is de HW65A en HX65A leverbaar met een korte en lange lepelsteel. Een hydraulisch verstelbare giek behoort helaas niet tot de opties.

Nieuwkomer

Om de lijn mobiele graafmachines beter aan te vullen, introduceert Hyundai de HW100A. Een mobiele graafmachine in de 10-tons klasse, die tussen de 6-tons HW65A en 15-tons HW140A past. Hiermee kan Hyundai zijn klanten een range mobiele graafmachines aan bieden van 6 tot 24 ton.
Hyundai heeft de HW100A niet volledig zelf ontworpen, deze is vorig jaar al bij concerndochter Develon op de markt gebracht als DX100W-7. Deze samenwerking is begonnen bij de knikdumpers en zal in de toekomst ook met andere (niche-) producten gaan gebeuren.

De HW100A is uitgerust met een eigen D34-motor met een vermogen van 75 kW (100 pk) en levert een koppel van 460 Nm. Om aan de Stage 5 emissienorm te voldoen is de 3,4 liter motor uitgerust met een dubbel uitlaatgas-nabehandelingssysteem, bestaande uit een dieseloxidatiekatalysator (DOC), een dieselroetfilter (DPF) en een selectieve katalytische reductie (SCR), maar komt weer uit zonder uitlaatgasrecirculatie (EGR). De machine bezit een 160 liter grote brandstoftank en een 20 liter AdBlue-tank.
Naast de hydraulische loadsensing pomp die maximaal 200 liter/min voor de bewegingen van de machine levert, is er een separate rijpomp van maximaal 112 liter/min gemonteerd. Hierdoor is de machine instaat om werkzaamheden uit te voeren zonder dat dit invloed heeft op de rijfunctie. Ideaal bijvoorbeeld bij het rijdend verdichten van sleuven of maaien van bermen of hagen.

Compact

De bovenwagen is compact gehouden, waarbij de zwenkradius aan de achterzijde slechts 1.600 mm bedraagt. Ondanks de compacte bouw, is de motor en het hydraulische systeem goed bereikbaar door de ver openklapbare metalen deuren. 
De onderwagen beschikt over twee stuurassen, met drie verschillende stuurmodi. De tweewielbesturing is vooral bedoelt bij het rijden met hoge snelheden over de openbare weg. De vierwielbesturing is optimaal op krappe bouwplaatsen. De draaicirkel verkleint zich van 5.738 mm tot slechts 3.697 mm. De derde modi is ‘hondegang’, waarbij de voorwielen en achterwielen in dezelfde richting draaien. Dit kan worden gebruikt om de machine diagonaal te verplaatsen richting een wand of ander obstakel. 

Robuust

De aandrijflijn van de HW100A is uitgevoerd met een tweetraps mechanische transmissie en een tweetraps hydrostatische rijmotor. Deze is rechtstreeks aan de achteras verbonden voor een optimale bodemvrijheid. De maximale rijsnelheid bedraagt circa 40 km/u. 
Aan de onderwagen kan de gebruiker kiezen uit een paralleldozerblad, stempels en grijperbeugel. De stempels, stempelen af binnen de machine breedte en zijn onafhankelijk van elkaar bedienbaar. De HW100A is enkel leverbaar met een hydraulisch verstelbare giek en een 2.250 mm lange lepelsteel. Hiermee bedraagt de maximale reikhoogte circa 8,3 meter. De reikwijdte op maaiveld 7,6 meter en de maximale graafdiepte 4,3 meter. Door de samenwerking met Engcon, kan ook de HW100A af-fabriek worden voorbereid voor een draaikantelstuk, incl. joysticks. 
De nieuwe 10 tons machine vult voor ons het gat in de bestaande lijn mobiele graafmachines, waardoor we nu met een uitgebreid programma de markt kunnen bedienen,” aldus Peter Sebold, productmanager mobiele graafmachines bij Hyundai Construction Equipment Europe.

HD Hyundai, een nieuwe identiteit voor toekomstige ontwikkelingen

Hyundai Construction Equipment introduceert een nieuwe, wereldwijde merknaam en bedrijfsidentiteit. De nieuwe naam HD Hyundai werd onlangs bekend gemaakt samen met het nieuwe met een nieuw fris logo.
Dr. Hubertus Muenster, sales & marketing director bij Hyundai Construction Equipment Europe gaf tijdens de persconferentie aan dat HD staat voor Human Dreams en Human Dynamics. Met Human Dreams is de visie van Hyundai op een betere toekomst door middel van het toepassen van innovatie en geïntegreerde technologieën en de snelle opmars van digitalisering. 
Human Dynamics maakt het mogelijk om de droom te laten uitkomen door het integreren van industriële oplossingen, robotica en kunstmatige intelligentie.
Hyundai heeft gekozen voor de nieuwe naam om inhoud te geven aan de wens om innovatief denken samen te brengen met milieubewustzijn en digitale transformatie. Het nieuwe logo is een doorontwikkeling van het driehoek logo. Dit logo is getransformeerd naar een voorwaarts gerichte pijl in drie tinten groen. Dit weerspiegelt de vooruitziende blik van het bedrijf en de nadruk op een groenere en duurzame toekomst.

Hyundai wordt in België vertegenwoordigd door Hyundai Machines Belgium en in Nederland door Van der Spek Vianen.