Reportages

Exoten in de bouw

Exoten in de bouw

In Nederland zijn Renault Trucks als bouwvoertuigen echte exoten, een enkel bedrijf heeft ze in gebruik. In Duitsland is dit iets anders, zoals bij de Willy Dohmen Gruppe in Übach-Palenberg, net over de Nederlands-Duitse grens bij Landgraaf.

In 1952 is grondlegger Willy Dohmen begonnen met het afgraven van zand en grind, nu bijna 70 jaar verder is het een belangrijke bouwonderneming in Nordrhein Westfalen. Naast grond-, weg- en waterbouw heeft de Willy Dohmen Gruppe, een eigen transportbedrijf DO-Trans Logistik, een eigen groeve waar zand, grind en klei wordt gewonnen en nemen ze deel in beton- en asfaltcentrales.

Eigen vervoer

Voor het vervoer van de bouwstoffen zet Dohmen een groot wagenpark in van meer van 30 voertuigen. Merendeel hiervan bestaat uit Renault Trucks. Onlangs leverde verkoper Maurice Werdens van Renault Trucks een vijftiental Renault T, C en K bouwvoertuigen af via Truck Center Frechen.

Het wagenpark van Dohmen is zeer divers, er wordt terreinwerk met kippers gedaan, maar ook over de verharde weg wordt er over lange afstanden transporten verricht. Voor diverse werkzaamheden zijn er dan ook diverse verschillende voertuigen geleverd. Ook verschillen vooral de opbouwen zeer ten opzichte van Nederlandse voertuigen. Dit heeft grotendeels te maken met de gewichtsverschillen tussen beide landen. Zo mogen in Duitsland twee-assers maximaal 18 ton bedragen, drie-assers 26 ton, vier-asser 32 ton en combinaties maximaal 40 ton. Het is dus belangrijk om zo licht mogelijke voertuigen samen te stellen, die wel robuust zijn voor de werkomstandigheden waarin ze worden ingezet.

Van 4x2 tot 8x4

Voor het transport van grondstoffen, maar ook warm asfalt, werden twee T480 T6x2-2 trekkers aangeschaft. Deze 480 pk sterke drie assige trekkers zijn voorzien van een hefbare pusheras en een lage luchtgeveerde slaapcabine. Hierachter hangt een twee assige Schmitz geïsoleerde kuipkipoplegger.

Voor het transport op iets kortere afstand zijn er een vijftal C480 T4x2 Optitrack trekkers aangeschaft. Deze hebben een hydraulisch aangedreven vooras (Optitrack) en een naafreductie achteras. Door Optitrack kunnen deze trekkers ook naast de verharde weg uit de voeten, op veel stortplaatsen en groeves in Duitsland is enige vorm van voorwielaandrijving verplicht. Optitrack is dan een heel goed alternatief voor een conventioneel aangedreven vooras, het is lichter, lager en eenvoudig in gebruik. Tijdens het activeren van het systeem worden ASR en de stabiliteitscontrole uitgeschakeld, daar deze averechts werken in het terrein. Het systeem werkt tussen de 0 en 22 km/u, en is tot 40 km/u standby, hierdoor wordt de rolweerstand aanzienlijk verlaagd en de tractie vergroot. Achter deze trekkers hangen drie-assige eveneens Schmitz geïsoleerde kuipkipopleggers.

Een tweetal K480 P6x4 voorzien van drie zijdig kippende Dautel kippers zijn tevens voorzien van dito tandemaanhangers. Deze typische Duitse combinaties zijn voorzien van een hydraulisch te openen zijbord aan de linkerzijde, waardoor deze zijdelings leeg gekiept kunnen worden, zonder dat de aanhanger af hoeft te worden gekoppeld.

Als proef heeft Dohmen ook een C480 P6x4 Optitrack in gebruik genomen. Deze 6x4 met lichter chassis en lichtere assen én een hydraulisch aangedreven vooras. Ook deze is voorzien van een drie zijdig kippende Dautel kipper met hydraulisch zijbord. Door de lichtere bouw en Optitrack zal het eigengewicht ongeveer gelijk zijn aan die van de K480 P6x4, echter is deze terreinvaardiger door de aangedreven vooras. Bijzonder aan dit voertuig is de speciale wielbasis van 3.700 mm, normaal is dit in combinatie met Optitrack 200 mm langer. 

Voor het werk op korte afstand op en bouwplaatsen zijn er een vijftal K480 P8x4 kippers in gebruik genomen. Op wens van Dohmen zijn de Dautel kippers voorzien van een hydraulisch zijbord aan de rechterzijde, om met de rijrichting van het verkeer mee zijdelings te kunnen kippen. 

Optidriver en Optibrake+

De aandrijflijn van alle voertuigen die Dohmen aangeschaft heeft bestaat uit de 12,8 liter DTI13 motor. Deze levert een vermogen van 353 kW (480 pk) tussen 1.400 en 1.800 omw/min. Het koppel bedraagt 2.400 Nm en is beschikbaar tussen 950 en 1.400 omw/min. Hierachter hangt bij de 4x2 Optitrack trekkers, een geautomatiseerde ATO2612F transmissie met 12 vooruit versnellingen en drie achteruit. De andere voertuigen beschikken over de AT2612F met dito versnellingen. De bediening hiervan bevindt zich aan een hendel rechts aan het stuurwiel. De versterkte motorrem Optibrake+ levert een remvermogen van maximaal 382 kW bij 2.300 omw/min.

Drie keuzes

Bij Renault Trucks bestaat de lijn zware bedrijfswagens uit drie verschillende soorten voertuigen:
-T en T High, voor de lange afstand, leverbaar als 4x2 en 6x2.
-C, voor gecombineerd terrein- en wegtransport, leverbaar als 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 en 8x4.
-K, voor het zware off-roadwerk, leverbaar als 4x2, 4x4, 6x4, 6x6, 8x4, 8x6 en 8x8.

Alle zijn leverbaar met de 11 liter motor met 380, 430 en 460 pk, of 13 liter 440, 480 en 520 pk. Afhankelijk van de gekozen uitvoering, zijn er diverse handgeschakelde, geautomatiseerde of volledige automatische transmissies leverbaar.

Range vernieuwd

Dit jaar vernieuwd Renault Trucks haar zware range voertuigen. Hierbij wordt onder andere het exterieur onderhanden genomen. Renault kiest een assertieve stijl met kleinere koplampen en meer meegespoten delen. Ook wordt de honinggraatgrille gemoderniseerd en gestroomlijnd. Het interieur wordt aanzienlijk onderhanden genomen met een, in drie richtingen verstelbare stuurkolom, een startknop, comfortabelere stoelen, meer opbergruimte, enz.

Importeur voor België: Renault Trucks Belgium
Importeur voor Nederland: Renault Trucks Nederland