Reportages

One, two, trio!

One, two, trio!

Van der Spek Vianen leverde onlangs bij Leenaerts Born een drietal mobiele Hyundai HW170ACR mobiele graafmachines af. Hiermee vervolgt Leenaerts haar weg met machines van HD Hyundai.

Al reeds in 2011 schaft Leenaerts Born haar eerste Hyundai machines aan, een Robex380LC-9 rupsgraafmachine. In de jaren erna volgenden wielladers, mobiele graafmachines, een midigraver en rupsgraafmachines van het Zuid-Koreaanse merk.  

Gebouwd in Zuid-Korea, maar met een Europees tintje

In 2022 was Leenaerts zich aan het oriënteren voor nieuwe mobiele graafmachines. Doordat Van der Spek reeds een HL970A wiellader op demo had gehad bij Leenaerts, volgde een mobiele HW140A mobiele graafmachine. Deze werd positief beoordeeld door diverse machinisten die er een dag mee op pad geweest waren. De HW140A, is eigenlijk de opvolger van de reeds eerder bij Leenaerts geleverde Robex140W-9’s en Robex140W-9A. 
De HW140A is de kleinste uit de reeks mobiele graafmachines in het 14 tot 22 ton segment van Hyundai. In 2021 nam HD Hyundai haar mobiele graafmachines op de schop. De machines werden ontwikkeld en gebouwd voor de Europese markt. Zo werden de machines voorzien van een viercilinder Cummins motor die voldoet aan de Stage 5 emissienorm. Hierachter koppelt HD Hyundai een Bosch Rexroth loadsensing-pomp met lastonafhankelijke stroomverdeling, wat resulteert in meer gevoel. Hierdoor kan de machinist meer bewegingen gelijktijdig vloeiend uitvoeren.
De draaikrans positioneerde HD Hyundai verder naar het midden voor een betere gewichtsverdeling. Ook werd de bovenwagen meer naar het midden gepositioneerd, waardoor de zwenkradius aan de achterzijde aanzienlijk beperkt werd. Van de conventionele mobiele graafmachines HW140A en HW160A bracht HD Hyundai twee shortradius modellen uit, de HW150ACR en HW170ACR.

Nog grotere cabine

Ondanks dat de cabines uit de Robex-serie tot een van de grotere op de markt behoren, werden de cabines van de HW/HX-series nog groter. Hierdoor heeft de machinist een zee van plaats, ook achter de stoel. De nieuwe stuurkolom is tweemaal kantelbaar en in hoogte verstelbaar. Op de voorruit is een parallel ruitenwisser gemonteerd voor meer zicht.  

Klantspecifiek

Tijdens Bauma 2022 kocht Leenaerts Born drie HW170ACR bij Floris Nolles, verantwoordelijk voor de verkoop van Hyundai in Zuidoost-Brabant, Zuidelijk-Gelderland en Limburg. Dat de keuze van HW140A naar HW170ACR had te maken met het feit, dat Leenaerts haar machines uitrust met draaikantelstukken, waarbij meer kracht op de bakcilinder gewenst is. Ook speelde het feit mee dat de HW170ACR een shortradius-machine is, waardoor je met een mobiele graafmachine minder plaats nodig hebt op krappe bouwplaatsen.
In de werkplaats van Van der Spek in Vianen werden de machines klantspecifiek opgebouwd. Denk hierbij aan de inbouw van een 27mc, SVAB L8-joysticks met wielbesturing, slijtstrip onder het dozerblad, extra brandstoftank aan de onderwagen, ander leidingwerk op de lepelsteel voor het draaikantelstuk, Engcon EC219 draaikantelstuk, FreshFilter overdrukvoorbereiding, treeplank aan de cabinedeur met dorpelbeschermer, tweede display voor het 360 graden camerasysteem, chrome uitlaat en stootstrip op contragewicht.
AMC bouwde het Lincoln automatische smeersysteem op.
Standaard zijn de machines al voorzien van kunststof spatborden, uitneembare trekhaak in het dozerblad, kipperhydrauliek en volgwagenstekker op de onderwagen, automatische werkrem en op de joystick inschakelbare pendelasvergrendeling.

Vervolgens zijn de machines bij Prima Equipment in Hardenberg, een dochteronderneming van Van der Spek Vianen, in de bekende geel-groen-witte bedrijfskleuren van Leenaerts Born gespoten. 
Inmiddels heeft Leenaerts Born ook een vierde Hyundai HW170ACR bestelt. 

Limburgs familiebedrijf

Al sinds 1974 is Leenaerts Born actief. Met een rupsgraafmachine begonnen de grondverzetactiviteiten die in de loop der jaren sterk veranderd zijn. Het materieelpark is gegroeid en bestaat inmiddels uit ruim 80 eenheden. Het familiebedrijf beschikt over graafmachines van 1,5 tot 60 ton, wielladers, bulldozers, knikdumpers, walsen, kippers en diepladers. Een grootdeel van het materieel is uitgerust met Trimble GPS, en alle machines en vrachtwagens beschikken over een overdruksysteem. 
Hiermee is Leenaerts goed uitgerust voor het aannemen en uitvoeren voor de meest diverse activiteiten, want naast grondverzet zijn deze uitgegroeid naar transport, water-, milieu- en sloopwerken. Daarnaast kan de klant ook bij Leenaerts terecht voor grond-, bouw en afvalstoffen.
Sinds 2008 beschikt Leenaerts over Overslagbedrijf Haven Born. Op het grote terrein aan de Franciscushaven langs het Julianakanaal beschikt OHB over een grote verscheidenheid van grond- en bouwstoffen zoals zand, grind, menggranulaat en teelaarde. Daarnaast wordt hier diverse klasse grond, baggerspecie, schoon puin, bouw- en sloopafval, asfalt en hout ingenomen.