Reportages

Primeur: Eurosteel komt met eigen draaikantelstuk: Eurotilt

Primeur: Eurosteel komt met eigen draaikantelstuk: Eurotilt

Al bijna 40 jaar is Eurosteel producent van snelwisselsystemen en uitrustingsstukken voor graafmachines en wielladers. Dit wordt nu aangevuld met een serie draaikantelstukken.

Eurosteel engineert, produceert en verkoopt haar producten vanuit Venlo. Naast een grote serie van ‘standaard’ producten worden er vele uitrustingsstukken naar klantenwens gebouwd. 
Nadat in 2023 het importeurschap van draaikantelstukken wegviel heeft Eurosteel het plan opgepakt om zelf een draaikantelstuk te ontwikkelen.

Tot 25 ton

De range aan draaikantelstukken die Eurosteel onder de naam Eurotilt op de markt brengt is geschikt voor graafmachines van 2,5 tot 25 ton. In de fabriek in Venlo wordt de opname aan de bovenzijde, zowel in vaste ophanging als ook in diverse snelwisselophangingen, en de snelwissel aan de onderzijde, ook in diverse uitvoeringen, gebouwd. Het kantel- en rotatiegedeelte komt van de Duitse fabrikant voor uitrustingsstukken Kinshofer. 
Gekanteld wordt niet met cilinders, maar met een ellipsvormige draaimotor. De maximale kantelhoek is 2 x 50o, waarbij het kantelmoment constant blijft en niet zoals bij cilinders variabel is, afhankelijk van de stand van de cilinders. Door de ellipsvorm van de motor ontstaat er een groter oppervlakte waardoor deze krachtiger is dan een ronde. Door toepassing van een vasthoudventiel is de vasthoudkracht nog groter.
Bijkomend voordeel van het ontbreken van de cilinders is dat het draaikantelstuk slank gebouwd is. 

Compact

Doordat kantel- en rotatiegedeelte uit een geheel bestaan, ontstaat er een compact geheel. De meeste andere draaikantelstukken die voorzien zijn van een draaimotor zijn modulair opgebouwd, waardoor ze aanzienlijk hoger opbouwen. 
Ook worden de slangen vanaf de ophanging via een zo kort mogelijke weg naar de motoren geleid. Hierdoor steken er geen slangen uit die achter obstakels kunnen blijven hangen.
De ophanging aan de bovenzijde ontwerpt Eurosteel zo optimaal als mogelijk, waardoor de in- en uitkiephoek van de bak optimaal is. Ook is er een open bouwwijze, hierdoor wordt gewicht gespaard. Aan de onderzijde kan er gekozen worden uit diverse snelwisselsystemen zoals Eurosteel’s eigen gebouwde CW-snelwissel met gegoten body of de ES-Lock S-type snelwissel. Optioneel is er ook een gripper leverbaar.

Bediening

De draaidoorvoer beschikt over meerdere poorten, waaronder zelfs een high-flow doorlaat. Optioneel is er ook een elektrische doorvoer leverbaar.
De Eurotilt kan op diverse manieren worden aangestuurd. De meest eenvoudige is de volledig hydraulische, waarbij iedere functie door een eigen functie van de graafmachine aangestuurd wordt. Optioneel kan de Eurotilt ook met minder hydraulische functie aangestuurd worden, waarbij omgeschakeld moet worden om bijvoorbeeld de snelwissel of extra functies te kunnen bedienen.
Tevens is er een volledig proportionele bediening leverbaar, waarbij slechts een extra functie op de machine nodig is. Door middel van ergonomische joysticks met meerdere rollers en drukknoppen kunnen alle functies tegelijkertijd bediend worden.
De optionele kantel- en rotatiesensoren zijn compatibel met diverse leveranciers van GPS-systemen zoals iDig, Leica, Topcon en Trimble.

Technische specificaties

Type ET11 ET19
Machinegewicht: 325 kg 695 kg
Hoogte wig-wig: 590 mm 660 mm
Kantelhoek: 2 x 50o 2 x 50o
Kantelmoment: 16 kNm 40,5 kNm
Rotatiesnelheid: 8,5 x min 8,5 x min
Maximale werkdruk: 270 bar 300 bar
Aanbevolen liters: 21 – 40 liter/min 50 – 60 liter/min
Elektrische doorvoer: optie optie
Type S-type snelwissel: S50 S60
Type CW snelwissel: CW10 CW30

 

Voor meer informatie: Eurosteel