Reportages

Eerste editie van Kipper Event is geslaagd

Eerste editie van Kipper Event is geslaagd

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 september werd er in Markelo het eerste Kipper Event gehouden. De aanleiding hiervoor was het annuleren van de Technische Kontakt Dagen in Almere eerder dit jaar.

In Markelo toonden bijna vijftig exposanten trucks, trailers, opbouwen, autolaadkranen en andere gerelateerde producten en diensten. De locatie was de zandwinning van Gebr. van der Heiden in Markelo, gelegen op een steenworp van de A1.

Eind april werd bekend dat de TKD-editie van 2022 niet doorging vanwege een slechte terreingesteldheid. Dit was voor ons de redenen om te kijken of het mogelijk was om een eigen event te organiseren. Na een korte zoektocht werd de locatie van Gebr. van der Heiden gevonden. Na een gesprek met de directie stonden zij open voor dit evenement”, zo verteld medeorganisator Iep van der Meer. “Hierna zijn wij in gesprek gegaan met standhouders in de branche. Deze hadden duidelijk behoefte aan een speciale vakbeurs voor het bouwtransport. Het resultaat is dat we ruim 135 stuks materieel hebben staan, waarvan 120 trucks. Dit enorme aantal is zelfs meer dan dat er ooit op een TKD hebben gestaan”. 

Demobaan

Naast het statisch getoond materieel reden er ook meer dan 10 verschillende trucks over een 1 km lange zandbaan. Hier hadden de bezoekers de keuze voor in te stappen als bijrijder of zelf achter het stuur te kruipen.

Primeurs en innovaties

Tijdens het event toonde enkele standhouders hun nieuwste innovaties zoals:
-de compacte 46 tons vijfassers voor gecombineerd vervoer van asfalt en diepladeraanhangwagens
-Een 24 kuubs lichtgewicht pusher van Fliegl
-Op de GINAF-stand werd een 10x4 met een 13 tons gestuurde dubbellucht naloopas getoond
-Hertoghs Carrosserieen presenteerde de MAX600 schamel diepladeraanhanger
-Voor het wegen op locatie presenteerd Henk Maas een mobiele, geijkte 60 tons weegbrug
-MAN bouwvoertuigen kunnen ook worden voorzien van het OptiView-camerasysteem
-Mercedes-Benz presenteerde de Arocs 8x4 widespreadgestuurd
-Renault liet duidelijk merken dat zij ook hun steentje willen bijdragen in het bouwtransport met typische Nederlandse configuraties
-Stoter Truckservice is sinds kort importeur van het Oostenrijkse trailermerk Schwarzmüller en toonde deze uitvoerig
-Nieuw bij Tatra is een hydropneumatisch veersysteem opgebouwd door GINAF
-Veldhuizen Trucks zijn concepten op basis van Volvo nieuw, voor de Mercedes-Benz Actros F werd een midliftas ontwikkeld
-Bij Volvo Trucks stonden een FM X-Light 10x4, FMX10x6 en FE Electric 6x2 op de stand te pronken
-Wierda Voertuig Techniek toonde een nieuw concept 8x4
-WijWel is een nieuw Nederlands merk van betonmixers. Modulair gebouwd van 9 tot 15 kuub.

Geslaagd

Na afloop keken de organisatie, standhouders en bezoekers terug op een geslaagd evenement. Over beide dagen werden zo’n 2000 bezoekers verwelkomt die zich ondanks de niet geplaveide paden zich niet lieten weerhouden van een buitje regen. 

Niet alleen de toegang was gratis, ook het parkeren en zelfs de catering waren gratis voor zowel de bezoekers als de standhouders. 

De organisatie is dan ook van plan om er een twee jaarlijks evenement van te maken. Dit betekend dat het ene jaar de TKD georganiseerd zou worden en het andere jaar het Kipper Event.