Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Twee nieuwe 3,5 tons minigravers bij JCB

Twee nieuwe 3,5 tons minigravers bij JCB

JCB lanceert een compacte graafmachine van 3,5 ton als binnendraaier en een nieuw conventioneel model van 3,6 ton, waarmee het ‘Next Generation'-assortiment wordt uitgebreid om aan de vraag van de klant te voldoen.

Functies zijn onder meer: 
-Een motor ontworpen voor wereldwijd gebruik en een nieuw hydraulisch systeem 
-Grotere ROPS-cabine / canopy met nieuwe instrumenten 
-Verbeterde geometrie van het graafuiteinde met bakpennen van 40 mm en smering van 500 uur 
-Eenvoudig te reinigen onderstel met H-frame en automatische kickdown-motoren 
-Herprofileerd dozerblad voor verhoogde productiviteit 

Productieve kracht 

Terwijl het nieuwe 35Z-1 zero tailswing-model een vervanging is van de vorige generatie 8035ZTS, is de conventionele 36C-1 een totaal nieuw model in het JCB-assortiment. De ZTS is ideaal voor het werken in krappe ruimtes en biedt meer bescherming wanneer het contragewicht binnen de breedte van de machine draait. De 36C-1 biedt verhoogde productiviteit met meer reikwijdte, stabiliteit en hefvermogen. 

Beide machines worden aangedreven door een driecilinder Stage 5 Perkins-motor, die 18,4 kW (24,6 pk) levert. Deze motor maakt gebruik van mechanische brandstofinjectie en heeft geen roetfilter (DPF) of enige vorm van uitlaatgasnabehandeling nodig. De motor is geschikt voor Stage 5-gebieden, is EPA-goedgekeurd voor de Noord-Amerikaanse markt en kan worden gebruikt in wereldwijde Tier 3-regio's. 

Een programmeerbare functie voor automatisch stationair draaien (2-30 seconden) verlaagt het motortoerental tot 1.400 omw/min. wanneer de hendels gedurende een vooraf ingestelde tijd niet zijn gebruikt. Wanneer de linker bedieningsconsole wordt opgetild, waardoor de hydraulica van de machine wordt geïsoleerd, daalt het motortoerental zelfs tot 1100 omw/min., wat het brandstofverbruik en het geluidsniveau verlaagt.

Een grote motorkap biedt gemakkelijke toegang tot dagelijkse controles, met een geschulpt contragewicht waardoor het motoroliefilter gemakkelijk kan worden vervangen. Een scharnierende airconditioningradiator (indien aanwezig) zwaait naar buiten om toegang te bieden tot de hoofdradiator voor reiniging. 

Maximale controle 

De twee machines maken gebruik van de nieuwste Bosch-Rexroth variabele slagvolume, load-sensing, elektro-proportionele hydraulische pomp. Deze nieuwe technologie elimineert afslaan, waardoor het mogelijk wordt om het volledige vermogen van de motor te benutten. Een ‘closed centre’-kleppenblok zorgt voor een verbeterde doorstroming, voor een soepelere, nauwkeurigere gecontroleerde werking, vooral bij meerdere functies. Het kleppenblok is gemakkelijk toegankelijk, onder een verwijderbare vloerplaat, waar ingenieurs ook de zwenkmotor kunnen vinden. 

Het complete hydraulische systeem is uitgerust met O-ringafdichtingen voor maximale afdichting en alle hydraulische slangen hebben een kleurcode om ze gemakkelijk te herkennen. Elektro proportionele, dubbelwerkende extra functies met hoge opbrengst zijn nu standaard op beide graafmachines en leveren een debiet van 70 liter/min. De extra functie wordt geregeld met behulp van een proportionele duimrol op de rechter joystick. Een enkele naar dubbelwerkende omschakeling wordt nu elektronisch geregeld door een schakelaar in de cabine, in plaats van de handmatige omschakelkraan op de vorige generatie machine. 

Dubbelwerkende extra functie met laag opbrengst kan ook worden gespecificeerd, met een debiet van 30 liter/min. Dit circuit wordt bediend via een duimroller op de linker joystick. Selecteerbare functies voor hoog en laag opbrengst, van 5-100% van de beschikbare opbrengst, zorgen voor compatibiliteit met uitrustingsstukken van alle merken. 

Comfort voor de machinist 

De 35Z-1 en 36C-1 hebben dezelfde nieuwe ROPS/TOPS-cabine en -luifelconstructie. Er wordt overal platte beglazing gebruikt om vervangingskosten te minimaliseren en een optionele FOPS Level 1-bescherming wordt aangeboden voor verdere bescherming. De voorruit heeft een 70/30-split, voor maximaal zicht op het werkgebied en het onderste glasgedeelte kan worden verwijderd en opgeborgen in het linker achterraam. Slanke cabinestijlen bieden uitstekend zicht rondom de machine.

Verkrijgbaar als canopy, cabine met verwarming of cabine met airconditioning, bieden deze machines meer beenruimte voor de machinist. Er zijn geen extra pedalen of offset-giekpedalen op de vloer, voor extra comfort in de cabine. Opschroefbare handgrepen en een grote deuropening maken het gemakkelijk om toegang te krijgen tot de geveerde stoel met hoge rugleuning. Een elektro-proportionele dozerbediening is standaard en de verwijderbare vloermat is gemakkelijk schoon te maken, zonder logo's of treden. 

De lay-out van de membraanschakelaar rechts van de operator is gemakkelijk af te lezen en een nieuw 4 ”display geeft alle bedieningsinformatie weer. Dit omvat een automatische gezondheidscontrole bij de allereerste opstart van de machine, aan het begin van de dag. Een roterende werkmoduscontroller regelt de motor en de hydraulische output, terwijl de machinist de informatie op het hoofdscherm met twee tuimelschakelaars kan personaliseren. Waar slangbreukkleppen worden geleverd, kan een Load Moment Indicator (LMI) in het scherm worden geactiveerd, die een indicatie geeft van veilig werken met lasten tijdens het hijsen. 

Cabines hebben een Bluetooth-radio en er is een 12V-aansluiting en twee USB-poorten voor het opladen van mobiele telefoons en andere elektrische apparaten. Zowel de cabine als de canopy zijn standaard voorzien van led-werkverlichting, met follow-me-home-functionaliteit. Zoals alle compacte graafmachines van JCB, zijn de 35Z-1 en 36C-1 uitgerust met het 2Go-veiligheidssysteem van JCB, waarbij de machinist op een secundaire schakelaar moet drukken om de hydraulische bedieningselementen te activeren.

De machines zijn voorzien van een startonderbreker om diefstal te voorkomen en JCB LiveLink is standaard, met een telematische link naar de graafmachine om ervoor te zorgen dat deze goed onderhouden blijft en maximale productiviteit levert.

Robuuste constructie 

De compacte graafmachines gebruiken een nieuw onderwagenontwerp met H-frame voor meer stijfheid. Dit ontwerp met open midden zorgt ervoor dat modder van de onderwagen kan vallen, waardoor de ophoping van materiaal wordt verminderd. De chassisbalken hebben afgeschuinde randen, waardoor ze ook makkelijker schoon te houden zijn. Een vlakke voorste looprol, vier onderrollen en een enkele bovenrol zorgen voor soepeler rijden en de Nachi-rupsmotoren hebben een automatische kickdown-functie. Er zijn 12 speciale bevestigingspunten op de machine, ook op het dozerblad, waardoor het niet nodig is om riemen of kettingen over de rupsbanden te spannen.

Het ontwerp van het dozerblad is verbeterd, met een herziene kromming voor verbeterde rolprestaties. De pennen zijn voorzien van pin-end-smering, waardoor het gemakkelijker is om ze te onderhouden en alle plaatoppervlakken zijn onder een hoek geplaatst om het vasthouden van materiaal te minimaliseren. De slangen van de dozercilinder gaan nu door schotaansluitingen, die aan de buitenkant van de onderwagen zijn gemonteerd, waardoor het gemakkelijker is om ze te vervangen in geval van onopzettelijke schade. Optionele dozer-zweefstand en een vierweg-dozer worden nu aangeboden.

De geometrie van bak, giek en lepelsteel zijn herzien voor verbeterde hef- en laadprestaties. Op beide machines wordt een monogiek van 2.450 mm gebruikt en er zijn twee lepelsteelopties beschikbaar. Een lepelsteel van 1.300 mm kan worden geleverd met een standaard contragewicht, terwijl een lepelsteel van 1.600 mm kan worden gemonteerd wanneer de machine is uitgerust met een extra zwaar contragewicht van 246 kg. Met grafiet geïmpregneerde bronzen bussen hebben verlengde smeerintervallen op de graaf- en dozeruitrusting tot 500 uur en de heavy-duty kingpost met vervangbare slijtbussen wordt nu geleverd om de levensduur te verlengen.

De lepelsteel is standaard voorbereid voor een hydraulische ‘duim’, indien klanten dit hulpstuk nodig hebben. De herziene geometrie van de bakpen komt nu overeen met die van andere fabrikanten, waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt om uitrustingsstukken uit verschillende machinevloten te gebruiken. Door een ombouwkoppeling kunnen de machines werken met bakken van de vorige generatie. Er is ook een nieuwe, in de fabriek gemonteerde hydraulische snelkoppeling van JCB, met twee vergrendelingsmechanismen en een led-waarschuwingsindicator op de giek. Deze koppeling met CE-markering is ontworpen om te voldoen aan alle huidige en verwachte toekomstige wetgeving

 

Voor meer informatie: JCB