Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Laat Eiland maar schuiven

Laat Eiland maar schuiven

Transportbedrijf Eiland uit Heerde heeft twee Fliegl afschuifbakken in gebruik genomen op een MAN 10x2 en op een DAF 6x2 met twee assige oplegger.

De eerste kennismaking met het Fliegl schuifsyteem was in 2011 toen het toenmalige carrosseriebedrijf Degroot Franeker een demotoer deed met een Renault Kerax 8x4 met een opgebouwde schuifbak.
Toch duurde het nog tot 2023 tot John Bosman, eigenaar van Eiland, besliste om te investeren in dit revolutionaire transportsysteem, en dan wel ineens in twee wagens die af fabriek geïsoleerd geleverd zijn.

Temperatuur van asfalt zakt

Gevraagd naar de reden van deze investering antwoordt John; er staan steeds meer bomen langs de weg waar je met een kiepbak in komt te hangen, steeds meer bruggen en viaducten, maar vooral het feit dat de maximum temperatuur van asfalt in de nabije toekomst gaat zakken naar 150 °C wegens emissieuitstoot.  Als je dan met een slecht geïsoleerde bak aankomt en het duurt een paar uur voordat je kan lossen zit je algauw met te koude asfalt waarbij de bitumen niet optimaal meer gaan werken. Fliegl gebruikt als isolatie speciale schuimplaten van 7 tot 12 cm dik die geen vocht opnemen en geklemd worden tussen de stalen bak en de aluminium buitenwand. De gehele bak wordt dan ook geïsoleerd; zijwanden, bodem, alsook de voor- en achterwand. Doordat de temperatuur van het asfalt zakt zal men ook meer kleefmiddel gaan gebruiken wat dan problemen geeft van aankleven in de traditionele kipperbak. Dit is een bekend probleem dat nu reeds voorkomt bij gebruik van ZOAB.
De schuifbodem en schuifwand zijn voorzien van hardstalen schrapers die de bak perfect schoon schrapen bij het lossen. Chauffeur Jos hoeft niet meer de bak in om die schoon te schrapen.

Twee fasen schuifsysteem

Fliegl lost zijn lading in twee fasen; eerst schuift de voorste helft van de bodem over de andere heen waarna dan het kopschot de rest van de lading uit de bak duwt. Door dit schuifprincipe wordt het product niet samen gedrukt en beperk je ook de druk op de zijwanden van de bak waardoor die lichter kunnen gebouwd worden. Een ander praktisch voordeel is dat bij het beëindigen van de klus het overschot van het asfalt terug kan naar voor worden geschoven zodat het gewicht mooi verdeeld wordt over de assen. Dat rijdt een stuk comfortabeler.

Hogere asfaltkwaliteit door mengeffect

Een ander zeer groot voordeel van het uitschuiven van het asfalt ziet John in het mengen tijdens het lossen. Bij een traditionele kipper zal eerst een 2-tal ton grove en koude grint in de verwerker vallen en pas daarna het warme asfalt met de bitumen wat resulteert in zwakke plekken in de weg. Bij een Fliegl schuifsyteem los je eigenlijk in ‘schijfjes’ en komt grof en fijn materiaal en koude en warme asfalt op hetzelfde moment in de asfaltafwerkmachine, zodat deze een egaal asfaltbed vormt.

Handige voertuigen

John koos voor twee totaal verschillende voertuigen: een 10x2 met een 25 kuubs bak en een 6x2 trekker met twee assige oplegger met een schuifbak van 27,5 kuub.
De, door WVT omgebouwde, MAN TGS 10x2 heeft een wide-spread opstelling, waardoor het totaalgewicht op 50 ton komt. Leeg weegt de combinatie 18.100 kg. Enkel de vierde as is aangedreven en de derde en de vijfde as zijn liftassen. Dat scheelt een pak brandstof en geeft minder bandenslijtage. Assen een, twee, drie en vijf zijn dan weer stuurassen wat de auto super wendbaar maakt.
De DAF CF trekker-oplegger is dan meer een dubbelgebruikwagen; op de trekker past ook een betonmixer en kipperbak. Ook daarom is er gekozen voor een twee assige Trias trailer met een vaste as en een gedwongen stuuras. Door ook hier zowel op de trekker als op de oplegger gebruik te maken van wide-spread opstelling krijgen we samen 50 ton total. Leeg weegt deze combinatie 20.800 kg

Kipper Event

Tijdens het Kipper Event op 7 en 8 juni aanstaande, zal op stand van Ludo Pauwels de MAN 10x2 te zien zijn.

 

Voor meer informatie: Ludo Pauwels