Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Hamm HX-serie: Het nieuwe vlaggenschip

Hamm HX-serie: Het nieuwe vlaggenschip

Hamm presenteert een nieuwe generatie zwenkgestuurde tandemwalsen: de HX-serie. Hij vervangt de vorige DV+-serie en overtuigt door intuïtieve bediening met Easy Drive, hoge prestatiegegevens, veel comfortfuncties en duurzame werking, evenals de digitale verdichtingsassistent ‘Smart Compact’. Verder heeft Hamm veel detailverbeteringen, nieuwe opties en interfaces in de HX-serie in de praktijk gebracht.

De HX-serie is het nieuwe vlaggenschip van de Hamm-vloot. De modellen HX 70i (7 ton / 55,4 kW-75 pk) en HX 90i (9 ton / 74,4 kW – 101 pk) zijn ontworpen voor asfaltverdichting en behalen een hoog oppervlaktevermogen op grote bouwplaatsen. Bovendien overtuigen ze ook bij taken zoals het verdichten in bochten met een hoge mate van precisie. Hier toont de draaibare besturing zijn sterke punten met een grote draaihoek, grote spoorverstelling en vier verschillende stuurmodi.

Intelligente rijregeling met automatisch achteruitrijden

De basis voor een hoge verdichtingskwaliteit is een intelligente rijregeling met automatische omkering. In combinatie met de elektrisch verstelbare stoelbediening staat dit garant voor kwaliteit en comfort. Het remt en versnelt de rollen snel, maar soepel. Ook bij het achteruitrijden draait de stoel automatisch mee in de rijrichting. Dit is uniek in de markt. Het produceert eersteklas oppervlakken en zorgt te allen tijde voor ergonomisch werken met veiligheid.

Verbeterd gezichtsveld

Nieuwe LED-richtingaanwijzers en details rond de cabine geven de HX-serie zijn kenmerkende ontwerp. De volledig beglaasde panoramische cabine biedt een sterk verbeterd gezichtsveld met uitstekend zicht op de trommelranden. Optioneel kan verlichting voor trommels en trommelranden worden toegevoegd. Voor optimaal zicht is standaard een camerasysteem met twee robuuste monitoren (IP 67) geïntegreerd. Dankzij de indeling van het scherm is er altijd zicht naar voren en naar achteren, ongeacht de zitpositie. Nog steeds uniek is het glazen raam in de cabinevloer voor het bekijken van de vaten. Het kan worden ingeklapt om schoon te maken.

Eenvoudige bediening, ergonomie en comfort dankzij Easy Drive

Het Easy Drive-bedieningsconcept combineert een ergonomisch geoptimaliseerd bestuurdersplatform met de uitgekiende bedieningsstructuur, inclusief taalneutrale en zelfverklarende bediening voor de HX-serie: ondanks de uitgebreide machinefuncties is de bediening intuïtief en zeer snel aangeleerd. Sturen gebeurt met het stuurwiel; alle andere belangrijke functies worden bediend via een joystick en de multifunctionele armleuning. De positie van de armleuningen en de hellingshoek van de stuurkolom zijn verstelbaar, niet te vergeten een ergonomische opstap, opklapbare armleuningen op verzoek en een comfort exit evenals comfortfuncties zoals 12 volt- en USB-aansluitingen, plus veel opbergvakken.

Nieuwe additieven mengunit, nieuwe splitstrooiers

Een herziene additievenmengeenheid met twee circuits voor de combiwalsen bespaart water en vergroot de actieradius, omdat het sproeisysteem voor en achter afzonderlijk worden geregeld. Water en additief kunnen afzonderlijk of gemengd worden gespoten. Voor het strooien van deklagen heeft Hamm verbeterde splitstrooiers in het assortiment voor de HX-serie: de lijnstrooier HLS 150 (760 liter) en lijnstrooier HLS 170 (960 liter), evenals de schijvenstrooier HDS (750 l, strooibreedte 8 meter). Alle modellen hebben de mogelijkheid voor hoogteverstelling. Optioneel is een innovatieve neerlaatinrichting leverbaar, waardoor montage en demontage zonder heftruck of kraan mogelijk is. De spreaders worden bediend vanaf het bestuurdersplatform en zijn voorzien van automatisch oprolbare dekzeilen en geïntegreerde LED-verlichting.

Smart Compact verdichtingsassistent

De verdichtingsassistent Smart Compact kan worden gebruikt in de walsen van de HX-serie. Het systeem beslist automatisch en individueel over de verdichting voor elke wals: of het nu gaat om verdichting met trillingen en grote of kleine amplitude, met oscillatie of statisch. De machinist hoeft dan alleen maar in te voeren of er een funderings-, bindmiddel- of asfaltdeklaag moet worden verdicht. De assistent evalueert gegevens over de toestand van het asfalt, eventueel met lokale weergegevens van een geïntegreerd weerstation. Daarmee is Hamm de eerste fabrikant ter wereld die de afzonderlijke instelling van beide trommels automatiseert en daarmee de procesbetrouwbaarheid en kwaliteit van de verdichting en ondergrond naar een geheel nieuw niveau tilt.

Duurzame verdichting, brandstofbesparing

De motoren werken met een lager toerental van 1.500–2.000 omw/min, wat zowel het brandstofverbruik als het geluid en de uitlaatgasemissies vermindert. Hier zorgen krachtige rijpompen voor een hoog verdichtingsvermogen. Bovendien schakelt de automatische motorstop de motor automatisch uit na een langere periode van stilstand. Smart Compact draagt ook bij aan duurzaamheid. De assistent bespaart bovendien tot 15% brandstof door de trilling of oscillatie uit te schakelen zodra deze niet meer bruikbaar is. Tot slot kunnen de walsen worden aangedreven met diesel of HVO-brandstof.

Moderne oplossingen voor documentatie, communicatie en onderhoud

Dankzij talrijke interfaces en de bijbehorende hardware zijn de walsen van de HX-serie voorbereid op toekomstige toepassingen en uitdagingen – of het nu gaat om kwaliteits-, documentatie- of communicatie-uitdagingen. Hamm biedt ook de mogelijkheid om systemen ter voorkoming van botsingen te integreren met een PDS-interface (Proximity Detection System). Bovendien is het telematicasysteem JDLink in alle modellen aan boord, waarmee elementen zoals prestatiegegevens van walsen, vulniveaus, foutmeldingen, bedrijfsuren of service-intervallen altijd en overal kunnen worden opgeroepen.

Negen modellen en gesplitste trommels

De walsen uit de HX-serie zijn verkrijgbaar met een bedrijfsgewicht van 7 ton (HX 70i) en 9 ton (HX 90i). Onder de negen totaalversies bevinden zich modellen met twee trilwalstrommels, een oscillerende en een trilwalstrommel en combinatierollen. Hier worden de tril- en oscillatietrommels, afhankelijk van het model, uitgevoerd als een gedeelde of niet-gesplitste trommel.

Importeur voor België: Wirtgen Belgium
Importeur voor Nederland: Wirtgen Nederland

 

Voor meer informatie: Wirtgen