Reportages

Primeur: Eerste S-type snelwissel van Nederlandse bodem

Primeur: Eerste S-type snelwissel van Nederlandse bodem

Sinds enkele jaren is naast de bekende en vertrouwde CW-snelwissel de S-type snelwissel in opkomst. Eurosteel reageerde als eerste Nederlandse fabrikant hierop door er zelf een te ontwikkelen en te bouwen.

Eind jaren 70 werd de CW-snelwissel ontwikkeld, een lage snelwissel die breed en stabiel op de bak opbouwt. Door de jaren heen werd de CW verder ontwikkeld. Een van de grootste stappen was de overgang van een mechanische versie naar een hydraulische. Maar ook in detail werd hij doorontwikkeld. Zo maakten de gelaste body’s plaats voor gegoten body’s, die beter bestand zijn tegen hoge krachten. De CW-snelwissel is leverbaar vanaf de kleine CW00 voor machines vanaf 700 kg tot de CW100, geschikt voor machines van meer dan 100 ton. 

De Benelux-markt bestaat nog altijd voor 80% CW-snelwissels, wij zien dit voorlopig dan ook nog niet snel veranderen. Eurosteel is een productiebedrijf dat produceert wat de markt vraagt. Hierdoor zijn we ook op de S60 snelwissel uitgekomen”, verklaard Hans Peeters, salesmanager bij Eurosteel. Eurosteel is een belangrijke leverancier van deze CW-snelwissels. In hun eigen fabriek in Venlo komen de gietstukken aan, krijgen een machinespecifieke ophanging, vaak nog een lasthaak en in een enkel geval een grijperbus. Daarna worden ze ingespannen en worden de asstompen en ophanging op maat gekotterd. Hierdoor ontstaat een maatvaste snelwissel.

Overgevlogen vanuit Zweden

In Nederland waren al vele jaren gebruikers onderweg met een S-type snelwissel, echter ten opzichte van de CW was dit maar een handje vol. Met de komst van draaikantelstukken is de opkomst van de S-type versneld. Nagenoeg alle fabrikanten van draaikantelstukken komen uit Zweden, deze leveren ook alle hun ‘eigen’ S-type snelwissel.
Er zijn twee verschillende gebruikers van de S-type; de slopers die voor de dure volautomatische variant gaan en de grondverzetters en wegenbouwers die voor de hydraulische variant zonder oliedoorvoer.
Omdat wij in Nederland relatief weinig hydraulische aanbouwdelen in het grondverzet en de wegenbouw gebruiken, loont het vaak niet om in een volautomatische snelwissel te investeren. Bij een sloper die meermaals op een dag, of zelfs in een uur moet wisselen, is dit natuurlijk heel anders.

Populaire klasse

De meeste gewone hydraulische S-type snelwissels worden verkocht in de 12 tot 20 klasse, veelal aan mobiele graafmachines. Deze zijn van het type S60. De gebruikers hiervan willen meestal hun draaikantelstuk kunnen afkoppelen om zo een sloophamer, sorteergrijper, maaikorf of ander uitrustingsstuk te kunnen aankoppelen. 
Hiervoor is de S-type uitermate geschikt, omdat deze smal bouwt, waardoor de ophanging op de meeste draaikantelstukken smal en laag kunnen worden gerealiseerd. Door het toepassen van multisnelkoppelingen tussen de slangen, kan het draaikantelstuk, maar ook andere hydraulische aanbouwdelen, snel en eenvoudig onder restdruk worden aan- en afgekoppeld, terwijl de motor van de machine nog draait. 

In deze populaire klasse zag Eurosteel markt. “Wij leveren tegenwoordig veel bakken in deze klasse en ook het passende draaikantelstuk, maar een eenvoudige en vooral veilige snelwissel was niet leverbaar”, aldus Hans Peeters. “Daarom zijn we zelf gaan engineren en bouwen. Met als resultaat een betaalbare, eenvoudige en veilige snelwissel, zonder toepassing van kwetsbare elektronica, de ES-Lock.” Er zijn fabrikanten die werken met elektrische sensoren in de snelwissel, deze zijn vooral kwetsbaar bij bijvoorbeeld het maaien van sloten waarbij de snelwissel onder water kan gaan.
Ook wilden we een snelwissel bouwen die bij de Nederlandse markt aansluit en waarbij wij de hijshaak centraal positioneren, zoals wij dat ook bij de CW-snelwissel doen. Deze vraag kregen wij vaak vanuit de markt”, aldus Hans Peeters.  

Veilige en eenvoudige vergrendeling

Bij hydraulische snelwissels mag er bij een gesloten vergrendeling het uitrustingsstuk er niet afvallen, ook al is deze niet goed vergrendeld. Diverse aanbieders bewaken dit met elektrische sensoren en anderen met vanghaken.
Eurosteel heeft een vele malen eenvoudigere vergrendeling ontworpen. Door een pal boven de voorste as te schuiven, kan bij een foutieve vergrending het uitrustingsstuk niet uit de snelwissel vallen. Een eenvoudige, robuuste en doeltreffende veiligheid. De ES-Lock heeft Eurosteel dan ook laten pattenteren. Ook kan de machinist over een optische aanduiding of de vergrendeling in- of uitgeschoven is, door middel van een rode en een groene indicator op de snelwissel.

Voorlopig beperkt Eurosteel zich tot de populaire S60 die voornamelijk bij graafmachines tussen de 12 en 20 ton wordt toegepast. Dat het programma in de toekomst wordt uitgebreid met kleinere en grotere types sluit de Limburgse fabrikant niet uit.
Tijdens de Matexpo 2021 in Kortrijk (B) toonde Eurosteel de ES-Lock al aan het publiek. Tijdens de Infra Relatiedagen 2022 in Hardenberg stond hij als middelpunt op de stand. Maar ook tijdens de onlangs gehouden TKD in Almere. Inmiddels is de ES-Lock grondig in de praktijk getest en worden de eerste modellen bij klanten uitgeleverd.

Volledige Eurosteel set

Een van de eerste gebruikers van ES-Lock is Van Dalen Infra & Milieu in Huissen. Zij kochten bij Volvo-dealer Obbink in Winterswijk een mobiele Volvo EWR170E graafmachine. Deze ruim 18 ton zware compacte graafmachine werd door Obbink rijkelijk uitgerust met opties zoals, asgemonteerde spatborden, kettingkist aan de voorzijde, extra LED-werklampen, twee kisten aan de onderwagen, trekhaak met 7-polige stekker aan de onderwagen en gespoten in de bekende rood-gele huisstijl van Van Dalen.

Naast de ES-Lock werd de Volvo compleet uitgerust met uitrustingsstukken van Eurosteel. Aan de ES-Lock hangt een afneembare Rototilt R5 draaikantelstuk met S60 snelwisselopname aan de bovenzijde en hydraulische snelwissel aan de onderzijde. Deze is voorzien van een gripper en CEJN-snelkoppelingen voor het snel en eenvoudig aan- en afkoppelen van het draaikantelstuk. Obbink heeft deze snelkoppeling zo opgebouwd, dat ook de bestaande aansluitingen op de leidingen van de extra functies gebruikt kunnen blijven worden.
Naast de ES-Lock snelwissel en Rototilt draaikantelstuk is de machine uitgerust met Eurosteel uitrustingsstukken bestaande uit een tapse slotenbak, puinriek, smalle tapse dieplepel, meter dieplepel, 2.250 mm brede stratenriek en palletvorken.

Eigen productie

Sinds 1985 ontwikkelt en produceert Eurosteel, als onafhankelijke fabrikant, snelwissels en uitrustingsstukken voor, hoofzakelijk, graafmachines en wielladers. Gestart aan de Groesweg in Maasbree, nabij Venlo. In 1996 verhuisde Eurosteel naar een volledige nieuwe locatie op Trade Port West in Venlo. In de loop van de jaren is ook deze locatie steeds verder uitgebreid.
Eurosteel wil zich in de markt onderscheiden door het continue leveren van kwaliteitsproducten tegen een reële prijs. Naast het uitgebreide ‘standaard’ assortiment uitrustingsstukken kan de klant ook bij Eurosteel terecht voor maatwerk. Naast het uitgebreide programma aan eigen producten is Eurosteel ook leverancier van Zijtveld sloop-sorteergrijpers en Powertilt kantelmotoren.
De producten van Eurosteel blijven niet alleen binnen Nederland. Inmiddels wordt meer dan 50% van de productie geëxporteerd. Belangrijke afzetlanden zijn België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. Maar via Europese dealers komen ook uitrustingsstukken in Afrika terecht. Het grootste deel wordt verkocht via (machine-)dealers en importeurs.