Reportages

De grootste Develon van de Benelux

De grootste Develon van de Benelux

Sinds enkele maanden draait de grootste Develon van de Benelux in het Zuid-Limburgse Heerlen. En het is ook nog niet zomaar een grote graafmachine, nee hij beschikt ook nog over een graafbereik van bijna 26 meter!

Van den Borne uit het Brabantse Reusel is al jaren actief in de zilverzandwinning voor Sibelco. Nadat eerst een Doosan DX490LC-5 longreach in gebruik was genomen voor de winning van zilverzand, is nu bij importeur Staad gekozen voor een Develon DX800LC-7. Omdat het winnen van verschillende soorten zilverzand op grotere diepte moest plaats vinden was er behoefte aan een machine met langere giek en grotere indringkracht. Ondanks dat het zilverzand onderwater zit is het behoorlijk hard. Van den Borne wint met de DX800LC-7 zilverzand tot een diepte van 12 meter. “We hebben weer voor Develon/Doosan gekozen door de opgedane ervaring met zowel het product als ook met importeur Staad. Naast de DX800LC-7 en DX490LC-5 hebben we nog een rupsgraafmachine, wiellader en knikdumper van Doosan”, verteld Ton van den Borne.

De grootste

De Develon DX800LC-7 is niet de grootste Develon graafmachine, dat is de ruim 100 ton wegende DX1000LC-7. Hiervan draait er inmiddels ook een van in Europa, in een groeve in Estland. Maar de DX800LC-7 van Van den Borne is wel de grootste Develon graafmachine in de Benelux. De standaard 80 ton wegende machine is voorzien van een Perkins 2506J motor. Deze 15,2 liter dieselmotor levert een vermogen van 402 kW (547 pk) bij 1.800 omw/min en voldoet uiteraard aan de Stage 5 emissienorm. Achter deze motor leveren twee hydraulische pompen elk maximaal 504 liter/min aan olie, waardoor snelle cycli mogelijk zijn.
Af fabriek is de DX800LC-7 leverbaar met een korte 6.650 mm monogiek in combinatie met een 2.600 of 2.900 mm lange lepelsteel, ideaal voor groot grondverzet of het hanteren van een zwaar uitrustingsstuk zoals sloophamers en -scharen. Voor gewoon graafwerk is er de 7.700 mm lange monogiek in combinatie met een 2.900 of 3.500 mm lange lepelsteel leverbaar.

Comfortabel

De cabine van deze 80 tonner, is dezelfde die te vinden is vanaf de 14 tons Develon machines. De ruime en comfortabele cabine beschikt standaard over climate control, luchtgeveerde stoel, extra display voor de camera, 8 inch touchscreen display, aan de stoel meeverende consoles, enz.

Modificatie

Voor dat de machine bij Van den Borne ingezet kon worden, onderging deze een uitgebreide modificatie bij SCM Modificaties in hun nieuwe bedrijfspand in Venray. De standaard giek werd verlengd waardoor er, op de pen, een reikwijdte van 24 meter ontstond. Met de 2.500 liter Matt Nielen Constructies kettingbak met tanden, ontstaat er bijna een reikwijdte van 26 meter. De maximale graafdiepte bedraagt bijna 18 meter. Nagel Hydraulics leverde aan SCM het op maatgemaakte leidingwerk van deze machine.
Ook de vorige machine, de DX490LC-5, werd door SCM gemodificeerd tot longreachmachine. 
Voor het onderwaterwerk is de vetsmering voorzien van overmaat slangen en extra voeding op de bakkinematiek. Tevens wordt de machine voorzien van 3D GPS om het werken onderwater ‘zichtbaar’ te maken.
Af fabriek is de DX800LC-7 reeds voorzien van een SKF centraal smeersysteem waarbij, dealer Staad uit Veghel de machine verder voorzag van getinte ramen en een 27mc.