Reportages

MAN

MAN

De MAN 10x8 van Westdijk staat hoog op de wielen, heeft een comfortabele cabine en daarmee scoort de MAN hoge ogen. Feit is namelijk dat er bij dit merk niet gekozen kan worden voor een kleinere cabinevariant waardoor veel chauffeurs erg content zijn met hun MAN. Hoewel er inmiddels een hele nieuwe generatie gelanceerd is, hebben we het vorige model in deze test.

De nieuwe generatie was gewoon nog niet klaar, maar technisch zijn de trucks identiek. Nieuw bij het 2021 model zijn onder meer het cabinefront en het interieur. MAN heeft met name op het gebied van bediening, het dashboard en het zicht naar buiten grote stappen gezet met de nieuwe generatie maar ook dit model scoort hoge ogen. De gebruikte materialen zijn van een goede kwaliteit en de bediening is eenvoudig en overzichtelijk. Alle functies voor sperren en de hoge- en lage gearing worden met één draaiknop bediend waarbij het dashboard duidelijk in beeld brengt wat er ingeschakeld is. 

De MAN blijkt bij de decibelmeting de stilste truck te zijn van ons zestal. De vering, besturing en stabiliteit worden gewaardeerd door onze ervaren testchauffeurs. Ook in het terrein staat deze Duitser zijn mannetje, mede door de uitgekiende aandrijflijn met een echte tussenbak met lage gearing. Op het gebied van bodemvrijheid is het wat minder door de ophanging van de middelste as. Een ander minpunt is de wat grotere draaicirkel van de MAN. Verder is de MAN, net als de Scania, goed voor 49 ton op kenteken en daar komt hij dus net een ton tekort ten opzichte van de concurrentie. Het relatief lage eigen gewicht in combinatie met een slimme opbouw kan dat echter eenvoudig compenseren waardoor het netto laadvermogen vergelijkbaar is met dat van de 50 tonners. 

Terug naar de 10x8 Kippertest