Reportages

Mercedes-Benz Arocs

Mercedes-Benz Arocs

Zonder meer de modernste truck in de line-up is de oranje Mercedes Arocs van ROS. Ook met de conventionele buitenspiegels is dit een modern ogende truck met de uitstraling van een echte off roader. De keuze voor de spiegels is een optie van Mercedes want standaard zijn er de Mirrorcam camera's met displays in de cabine. Opmerkelijk is dat er wel gekozen is voor het moderne, digitale dashboard waarbij vrijwel alles via twee I-Pad achtige schermpjes bediend wordt. Over de toepassing van de Mirrorcam verschillen de meningen. Met name het inschatten van de diepte is lastig en dat kan in het terrein een nadeel zijn. Met de conventionele spiegels en het digitale dashboard heeft Ros dan ook een prima keuze gemaakt. Een minpunt is wel dat de PTO ingeschakeld wordt via het secundaire touchscreen. Dat is niet handig, maar een extra schakelaar voor die functie is eenvoudig aan te brengen.

De Arocs-cabine bevindt zich met een vloerhoogte van 171 cm op eenzame hoogte boven het wegdek. Het is een behoorlijke klim, maar eenmaal boven wordt de chauffeur omringd door ruimte en comfort. De afwerking van het interieur is van hoog niveau. Het doet erg denken aan de lange afstandsmodellen van dit merk, maar de Arocs is wel degelijk een echte offroader met zware assen, een tussenbak en, heel belangrijk zware kruisstukken in de verschillende aandrijfassen. Van de vijf trucks met een conventionele aandrijflijn past Mercedes de zwaarste kruiskoppelingen toe, waarmee het risico van breuk onder zware omstandigheden vermindert. 

Verder is de Arocs voorzien van speciale offroad software waarbij de transmissie in het terrein een andere strategie volgt. Of dat nodig is vragen we ons af, aangezien vrijwel iedere chauffeur offroad in de manuele stand rijdt. Verder beschikt de geteste Arocs over een compacte uitlaatdemper die achter de cabine is gebouwd. Hierdoor kan de wielbasis 30 cm korter worden gekozen, waardoor het voertuig wendbaarder is.

Terug naar de 10x8 Kippertest