Reportages

Renault Trucks K 480

Renault Trucks K 480

De Renault Trucks K in deze test is een redelijk uniek voertuig. Tot nu toe bouwde Renault Trucks uitsluitend 8x6 modellen maar dit is de tweede 8x8 die het merk bouwde voor de civiele markt. De Renault-cabine is ruim en het interieur ademt de sfeer van een echt bouwvoertuig.

Alles is functioneel ingericht met grote, duidelijke schakelaars en het zicht rondom is goed. Wel is de Renault onmiskenbaar een typische eigenzinnige Fransoos met wat eigenaardige bedieningsfuncties. Wie daar eenmaal aan gewend is kan vervolgens heel veel plezier beleven aan deze truck. Deze truck rijdt zowel vol als leeg opvallend comfortabel. Ook in het terrein staat de Renault zijn mannetje. De Optidriver versnellingsbak, de naam die Renault gebruikt voor de I-Shift van moederbedrijf Volvo, is voorzien van twee kruipversnellingen. Daar blijft het ook bij, want een echte tussenbak ontbreekt waardoor er geen echte lage gearing voorhanden is. Dit stond overigens de terreinprestaties niet in de weg tijdens onze test. Een minpuntje is de schakelaar voor de sperren, deze kun je oneindig rond blijven draaien, waardoor je op het dashboard moet kijken welke er nu ingeschakeld zijn.  

Opvallend bij de Renault Trucks K is dat de aandrijving vanuit de verdeelbak naar de voorassen met twee afzonderlijke aandrijfassen plaats vindt. De aandrijving van de voorste as gaat door de tweede as heen. Bij die beide aandrijfassen past Renault Trucks relatief kleine kruisstukken toe maar de kracht die daarop wordt uitgeoefend is uiteraard kleiner dan als twee assen met één as worden aangedreven. Het tandemstel van de Renault is goed voor technisch 38 ton en daarmee is dat erg degelijk uitgevoerd. Ook voor wat betreft de bandenkeuze is de Renault een bijzonder voertuig in de line-up. Om bij de Renault een totaalgewicht van 50 ton te realiseren, rustte Veldhuizen hem uit met vier verschillende bandenmaten. Op as één zijn 375/95R22,5 banden gemonteerd. Op as twee is dat 445/75R22,5 en op as drie 385/65R22,5. Op de achterste twee assen zijn 325/95R24 banden gemonteerd. Dat betekent dus maar liefst vier bandenmaten op vijf assen. 

Terug naar de 10x8 Kippertest