Reportages

Tatra Phoenix 10x10

Tatra Phoenix 10x10

De Tatra Phoenix ziet er voor veel chauffeurs in dit segment vertrouwd uit, want zowel de cabine als de motor en de versnellingsbak zijn van DAF. In dit segment doet Ginaf niet meer mee maar op het eerste gezicht doet de Tatra er sterk aan denken. Toch is het wel degelijk een compleet ander voertuig. De Tatra Phoenix maakt namelijk gebruik van het typerende chassis met de centrale buis met daarin de aandrijflijn. Vanwege die buis is er voor de opbouw eigenlijk geen hulpframe nodig. Een licht frame voor de ophanging van de spatborden is voldoende.

De Tatra, voorzien van 445/75R22,5 banden in enkele montage rondom, is op alle assen aangedreven. Bijzonder is dat alleen de middelste as niet stuurt. In combinatie met de enkele montage banden zorgt dit er wel voor dat de Tatra ‘verspoort’ in het terrein. In een zandbaan met de 10x8 trucks werkt dat niet ideaal, aangezien de Tatra niet in het spoor loopt. Dat betekent ook dat de truck het voor zichzelf wat lastiger maakt in bochten. Zodanig zelfs dat het dashboard klaagde over een overbelaste koppeling. Als gevolg daarvan regelt de computer het koppel terug, met stilstand en uiteindelijk vastrijden tot gevolg. Het mag duidelijk zijn, de Tatra heeft een prima wegligging door de onafhankelijke luchtvering met hydraulische ondersteuning, maar hij vraagt wel om een chauffeur die weet wat hij doet.

In de cabine, bereikbaar via een slimme opklappende onderste opstaptrede, ziet er vertrouwd uit, maar getuigt ook van een identiteitscrisis. Op het stuurwiel staat namelijk duidelijk de Tatra badge maar het dashboard vertoont het DAF logo. De CF-cabine is niet de ruimste, maar alles zit op de vertrouwde plekken en de bediening gaat als vanzelf. Wat de Tatra ook overgenomen heeft van DAF en Ginaf is het zware sturen én de verstrooide schakelaars voor de bediening van de tussenbak en sperren. Door de toepassing van de gecombineerde lucht- en hydraulische vering, is de 10x10 van Guyt voorzien van een door Berkers Techniek opgebouwd weegsysteem. Hiermee kan de chauffeur nauwkeuring zijn aslasten en totaalgewicht controleren. 

Terug naar de 10x8 Kippertest