Reportages

Prima zicht op de bak: eerste hoogkiepbak Eurosteel van nieuwe type

Prima zicht op de bak: eerste hoogkiepbak Eurosteel van nieuwe type

Recent leverde Eurosteel de eerste hoogkiepbak van het nieuwe type af. Bij BVB Landscaping in Wijchen is deze bak aan een Volvo L90H gehangen.

Al sinds vele jaren zijn hoogkiepbakken een belangrijke productgroep binnen het portfolio van Eurosteel. De Venlose fabrikant bouwt er jaarlijks vele uitvoeringen van, waardoor er een schat aan klantenervaring ontstaat. Op basis van deze ervaringen ontwikkelt Eurosteel haar producten verder uit. 

Twee uitvoeringen

Eurosteel bouwt haar hoogkiepbakken in twee uitvoeringen, die geschikt voor wielladers van 6 tot 34 ton eigengewicht. Met liggende en staande cilinders, af naar gelang wat de klant wil. Optioneel zijn beide bakken leverbaar met een klem, om bijvoorbeeld groenafval te laden.

Het type met liggende cilinders nam de engineeringsafdeling, onder leiding van Wilbert Linssen, gronding onder handen. “We hebben de bak voorzien van langere cilinders, voor een grotere uitkiephoek, tot 100 graden. Ook zijn de cilinders voorzien van een instelbare demping op de in- en uitgaande slag, waardoor de bak geleidelijk leeg kiept en weer rustig in de laadpositie terugkomt. Alle lagerpunten zijn voorzien van sferische, zelfinstellende lagers. Dit resulteert in een beter smering en langere standtijd van pennen en bussen”, geeft Wilbert Linssen aan. Optioneel zijn gecentraliseerde smeerpunten leverbaar. Deze zijn achter op de bak gemonteerd en eenvoudig bereikbaar. 

Aankoeken

Omdat bij een hoogkiepbak de cilinders in de bakbodem verwerkt zijn, zitten er in de bak extra hoeken, waardoor materiaal kan aankoeken. Om dit te verhinderen, dan wel te verminderen, zijn de afdekplaten onder een schuine hoek geplaatst. Ook is het frame onder de cilinders open, waardoor er geen opeenhoping van materiaal kan plaatsvinden. Door deze opeenhoping kunnen cilinders krom en lek raken.

Open frame

Bij de vorige hoogkiepbak was het frame aan de achterzijde gesloten. Bij het nieuwe type is dit helemaal open, waardoor er goed zicht op de bak is. In combinatie met en vorig jaar geïntroduceerde HKO 2000 3.0 snelwisselsysteem is er nog meer zicht. Dit compactere snelwisselsysteem is opengewerkt, waardoor er ‘doorheen’ gekeken kan worden.
Dit nieuwe type hoogkiepbak maakt Eurosteel voor wielladers tot een eigengewicht van 22 ton.

De eerste

In januari van dit jaar leverde Eurosteel de eerste hoogkiepbak van het nieuwe type af bij een trouwe klant, Bas van Buuren Landscaping. BVB mengt in Wijchen voornamelijk ‘zware’ grond met een soortelijk gewicht van 1.000 tot 1.400 kg/kuub. Deze grond wordt onder andere gebruikt voor de aanleg van sportvelden en daktuinen. BVB Landscaping ontwikkelt en produceert substraten voor het openbaar groen en adviseert over alles wat groeit in de openbare ruimte. Denk hierbij aan daktuinen, plantsoenen, stadsparken, sportvelden en parkeerplaatsen. 
Op de vestiging in Wijchen, hangt de HKB125-6, zoals het type van de bak heet, aan een Volvo L90H wiellader. De bak met een inhoud van 3.600 liter (met kop 1:2), weegt incl. 400 kg extra slijtmateriaal 2.970 kg. Omdat BVB er ‘zware’ materialen vermengt, is de bak voorzien van WMW100 WearProtect inlasplaten. Dit is een basisplaat die bestaat uit ‘normaal’ staal die voorzien is van een keiharde, slijtvaste, opgelaste laag chroomcarbiden.

 

Lees het volledige artikel in Bouwmachines 5-2022 of online op Bouwmachines.nl